Concentra investeert in databeheerder Youston

10 jan 2019
Concentra investeert in Youston

Genks groeibedrijf is eerste participatie voor familiale investeringsmaatschappij

De familiale investeringsmaatschappij Concentra van de familie Baert heeft een participatie genomen in het Genkse groeibedrijf Youston, specialist in het archiveren en digitaliseren van documenten. Dat is gisteren bekendgemaakt door beide partijen. Het gaat om de eerste participatie voor de nieuwbakken Limburgse investeringsmaatschappij.

“Wij zoeken vooral een duurzame relatie met groeibedrijven”, zegt voorzitter Jan Baert van Concentra.

Youston archiveert en digitaliseert documenten voor tal van grote bedrijven, ziekenhuizen en andere organisaties. Onder meer KBC en Ethias doen een beroep op het Genkse groeibedrijf, dat ontstond in 2007, mede onder impuls van CEO Pieter Vansynghel.

Twee jaar geleden verhuisde het bedrijf vanuit Hasselt naar het gebouw van de vroegere autotoeleverancier Lear aan de Mondeolaan in Genk, waar de opslagcapaciteit vier keer hoger ligt dan in Hasselt. “En ook daar is het binnenkort alweer te klein voor ons”, zegt Pieter Vansynghel.

Het familiebedrijf Concentra van zijn kant is vooral bekend als de voormalige uitgever van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, en tal van andere media.

Sinds het ontstaan van Mediahuis, de bundeling van de media van Corelio (De Standaard en Het Nieuwsblad) en Concentra, heeft de holding van de familie Baert zich omgevormd tot een investeringsmaatschappij.

Concentra is voor iets meer dan 32 procent aandeelhouder van Mediahuis.

 

Eerste investering

Met een minderheidsparticipatie in Youston heeft Concentra nu zijn eerste investering vast. Meer details worden niet bekendgemaakt.

“Wij willen de groei van Youston helpen schragen”, zegt voorzitter Jan Baert van Concentra.

“Het zijn dergelijke dossiers van groeibedrijven waar we als investeringsmaatschappij op mikken.”

Dat kunnen bedrijven binnen en buiten Limburg zijn.

“Onze ervaring in de mediasector kan een troef zijn. We mikken alleszins op een duurzame relatie op lange termijn”, vult Peter Baert aan. Op dit moment worden al tal van andere dossiers bestudeerd.

 

Verankering

Voor Youston betekent de komst van Concentra een verdere verankering van het bedrijf in Limburg.

“Het klikte meteen en we vonden mekaar ook op het vlak van de waarden die we huldigen. Bovendien halen we een mooi klankbord en extra kennis binnen”, zegt Pieter Vansynghel. “Youston is actief in een explosieve markt. Dat betekent dat we te allen tijde waakzaam moeten blijven. Een extra paar ogen en oren is dan bijzonder welkom.”